C4

Van idee tot prototype

Van idee naar het definitief ontwikkelen van een prototype, daar komt nogal wat bij kijken. Maar het is gelukt! Hieronder is een foto-collage te zien, een kijkje achter de schermen.

Het begint uiteraard allemaal met het idee. Of nou ja… het idee, meer de verbazing over het feit dat er nu geen echte oplossingen zijn voor medicijnen die tussen 2 en 8 graden moeten blijven. In onze eerste blog vertelt Carla hoe Meds²Go is begonnen. Na heel wat korte nachtjes, veel testjes, plus de nodige bloed, zweet en tranen is er nu een functioneel prototype.


Simulaties en modellen

We zijn gestart met het vaststellen van de randvoorwaarden. Ons product moet makkelijk zijn in gebruik, dus niet te zwaar, zo klein mogelijk en minimaal 4 weken aan medicijnen kunnen bevatten. Het doel waar wij naar toe werken is het maken van een product dat >24 uur kan koelen, zonder elektriciteit.

Om dit te kunnen bereiken hebben we gezocht naar de beste combinatie van materialen. Die materialen hebben ook weer invloed op elkaar. Om erachter te komen werden er eindeloos veel computersimulaties uitgevoerd.  Uiteindelijk is de perfecte combinatie tussen koeltechniek en isolatiemateriaal gevonden, waarmee we lang koelen en de juiste temperatuur zo goed mogelijk in het product kunnen houden. Hiervoor is de vorm van het product enorm belangrijk.

Testen bij ESA

De uitkomsten van de computersimulaties, moesten wel bevestigd worden. In eerste instantie in een lab. Dit is gedaan bij ESA, de European Space Agency. Omdat wij ook ruimtevaartmateriaal gebruiken in ons product, mogen wij gebruik maken van een aantal van hun faciliteiten. In de zogeheten klimaatkamers van ESA werden verschillende materialen en vormen getest. In een klimaatkamer kan de temperatuur tot in elk detail geregeld worden. Onze computersimulatie uitkomsten werden bevestigd met state of the art testen, uitgevoerd bij een organisatie die raketten en satellieten de ruimte instuurt.

3D printen

Om verdere testen te kunnen doen, zijn er prototypes nodig. Geen modellen meer, maar functionele prototypes, met alle onderdelen. Hiervoor zijn er o.a. onderdelen gemaakt met een 3D printer. Een 3D-printer is een printer die 3D objecten kan produceren. Het printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer. Michiel de Bie is onze eigen 3D printer expert en zal hier een andere keer meer over vertellen.

In elkaar zetten van prototypes

Uiteindelijk ligt er een tafel vol onderdelen, die als een Ikea bouwpakket in elkaar gezet moet worden. Dit is samen met Spark Design gedaan, een Rotterdams bedrijf met jarenlange ervaring in het maken van innovatieve producten. In Rotterdam werd de eerste slag gemaakt en werden de prototypes handmatig in elkaar gezet.

Het resultaat mag er zijn!


Steven Gijselman
Bio-Farmaceutische wetenschapper

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *