kelly-sikkema-PKmxbz24u40-unsplash (1)

Op reis met medicijnen? Houd ze koel!

Als je medicijnen gebruikt, dan kan reizen best een uitdaging zijn. Hoe zorg je dat je medicijnen door alle security checks komen? Hoe zorg je ervoor dat je medicijnen niet bederven? En als je medicijnen hebt die gekoeld moeten worden bewaard, hoe krijg je dat voor elkaar als je een hele dag onderweg bent?

In deze blog vertel ik hoe medicijnen makkelijk mee kunnen en welke voorbereidingen nodig zijn. Op die manier kun je zonder stress genieten van een welverdiende vakantie of op die wereldreis gaan waar je altijd van droomde.

Welke medicijnen moet je meenemen?

Medicijnen zijn er in verschillende soorten en maten. En dus gelden er ook verschillende regels voor. Als je alleen maar paracetamol, strepsils of pilletjes tegen reisziekte gebruikt, is op reis gaan niet heel gecompliceerd. 

Voor medicijnen tegen hoog cholesterol of hoge bloeddruk volstaat vaak een medicijnpaspoort. Je apotheek kan je daar snel en gemakkelijk van voorzien. Dat medicijnpaspoort is erg handig als je dagelijks medicijnen gebruikt, Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de gebruikte stofnamen zijn. Mocht je medicatie kwijtraken, dan kan een arts je de juiste vervanging voorschrijven.

Andere soorten medicijnen vergen wat meer moeite. Zo vallen zware pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen onder de Opiumwet. Voor deze medicijnen is een speciale verklaring nodig. In veel landen is het namelijk niet zonder meer toegestaan om opiaten te gebruiken. Er kunnen zware (gevangenis) straffen staan op het gebruik.

Als je wilt checken of je medicijnen onder de Opiumwet vallen kun je terecht bij de website van het Centraal Administratie Kantoor (CAK ) of je eigen apotheek.

Op reis met je medicijnen: wat zijn de regels?

Als je weet of je speciale medicijnen gebruikt en of ze bijvoorbeeld onder de Opiumwet vallen, dan is het belangrijk om te checken welke regels er van toepassing zijn op deze medicijnen.

Om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen op vakantie in de Schengenlanden geldt dat je een zogenaamde Schengenland-verklaring nodig hebt. Die Schengenverklaring kun je aanvragen via het CAK. Ga je voor langere tijd op reis in het Schengengebied dan kun je het beste bij de
ambassade van het desbetreffende land checken wat je nodig hebt.

Andere medicijnen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld Reuma, MS en groeihormoon deficiencies vallen niet onder de Opiumwet. Voor deze medicijnen is een zogenaamd medicijnpaspoort voldoende, wanneer je binnen de Schengenlanden reist. Wanneer je in het buitenland onverwachts nieuwe medicijnen moet halen, helpt het paspoort om het juiste medicijn te krijgen. Je huisarts en apotheker kunnen je daarmee helpen.

Als je op reis gaan buiten de Schengenlanden dan kun je het beste de ambassade van het land benaderen om te checken welke verklaring je nodig hebt. Dit kan een Engelstalige medicijnverklaring zijn of een verklaring van het land zelf. Een lijst met de websites van de ambassades vind je hier

Hoe houd je medicijnen goed in het vliegtuig?

Sommige medicijnen tegen Reuma en MS gelden bewaarvoorschriften, dit zijn de biologicals. Deze moeten worden bewaard op een temperatuur tussen 2 en 8 graden Celsius. Anders blijven ze niet goed. In een vorige blog kun je meer lezen over biologicals

Een aparte tak van sport is om medicijnen in het vliegtuig goed te bewaren. Vroeger mochten medicijnen nog wel eens in de koelkast van het vliegtuig. Tegenwoordig mag dit officieel niet meer, al zal er soms uitzonderingen gemaakt worden. Gok hier echter niet op! 

airport-2373727_1920

Voordat je met een koffie in de hand op zoek kan gaan naar de juiste gate, moet je eerst langs de douane. Om zo snel mogelijk en zonder issues de douane door te komen met gekoelde medicijnen is een doktersverklaring belangrijk. Op zo’n verklaring staat aangegeven of medicijnen gekoeld mee moeten. Hierdoor is het toegestaan om een koeloplossing mee te nemen, ook al overschrijdt dit de wettelijk toegestane 100 ml vloeistof limiet. Neem ook de officiële verpakking van je medicatie mee, dit maakt het voor security allemaal wat makkelijker.

Het is trouwens belangrijk dat je ervoor zorgt dat de doktersverklaring in het Engels is opgesteld. Anders kunnen de douane en security beambten op de terugreis de verklaring niet lezen.

Als je medicijnen meeneemt, neem ze dan in je handbagage mee. Ook als je de medicijnen tijdens de reis niet nodig hebt. Ruimbagage ligt namelijk onderin het vliegtuig waar het tijdens het vliegen kan vriezen. Bevroren medicijnen zijn als een bal zonder lucht: nutteloos. Daarnaast is het altijd handig om medicijnen bij de hand te hebben, voor het geval je ruimbagage op een ander vliegveld komt.

Ook al is het geen geldig reisdocument, een medicijnpaspoort moet je zeker meenemen. Een medicijnpaspoort vermeldt namelijk de stofnaam van de medicijnen. Daarnaast vermeldt het paspoort ook of je een naald nodig hebt bij de toediening. Dat voorkomt een hoop discussie bij de security check. Vlieg je binnen het Schengengebied dan is dit voldoende en kom je zonder problemen op je eindbestemming.

Buiten het Schengengebied is het ook voor gekoelde medicijnen noodzakelijk om extra te controleren of jouw medicijnen op je bestemming ook toegestaan zijn. Elk land kan hier andere regels over hebben, dus is het belangrijk om dit goed uit te zoeken. 

Je kunt het beste bij de Nederlandse ambassade van het land waar u naartoe gaat navragen of een extra gezondheidsverklaring nodig is. Houd rekening met een verwerkingstijd van 4 weken, dus zorg dat je dit goed plant! 

Hoe bewaar jij je medicijnen op de juiste temperatuur?

Medicijnen zoals Enbrel, Humira, Avonex en hormonen zijn het meest effectief als ze tussen 2 en 8 graden bewaard blijven. De meeste patiënten gebruiken een koeltas met koelelementen. 

Het grote probleem van de koeltasjes is dat ze niet zo lang koelen. Meestal houden ze het een paar uur uit. Daarnaast heb je geen flauw idee wat de temperatuur in de koeltas zelf is. De kans is groot dat je medicijnen dus niet genoeg gekoeld zijn, of niet lang genoeg. Dus geeft dit niet genoeg vrijheid om de wereld rond te reizen.

Cool-Oneᵗᵐ

De nieuwe Cool-One™ van Meds²Go biedt daar een betere oplossing voor. Met onze Cool-One™ verlengen we de reistijd tot 24 uur zonder gebruik van elektriciteit. Dus geen gehannes met koeltassen, geen moeilijke vragen aan stewardessen en geen lastige momenten bij de security checks meer.

Bovendien laten we de temperatuur zien van de medicijnen, dus je weet zeker dat ze niet ongemerkt te warm worden. Stel je voor hoeveel meer rust dat geeft tijdens het reizen. 

De afgelopen tijd hebben we succesvol onze eerste prototype getest. Ons prototype is tijdens verschillende vakanties in o.a. Frankrijk, Griekenland en Amerika geweest. Er is mee gevlogen, gereden en heeft bij testers thuis gestaan. Een van onze testers is er zelfs de Mont Ventoux mee op gefietst.

Naast de verre vakanties en lange reizen is de Cool-One™ ook geschikt om te gebruiken tijdens korte reisjes. Hierdoor kunnen ook business trips, schoolreisjes en weekendjes weg zonder problemen gepland worden. Het verschuiven van injectie dagen is verleden tijd, de medicijnen kunnen gelijk mee. Het is dus geen enkel probleem om last minute te vertrekken.  

op de mont ventoux (1)

Aan de hand van de feedback komt er nu een verbeterd product aan die zo snel mogelijk de markt op komt, zodat de volgende vakantie stressvrij gepland kan worden. 

De Cool-One™ wordt in het derde kwartaal van 2020 gelanceerd. Als je op de hoogte wilt blijven van de lanceerdatum, volg ons dan op Facebook of Instagram

En we versturen periodiek ook een nieuwsbrief met alle nieuwtjes rondom Cool-One™ en Meds²Go. Als je hieronder je naam en e-mail adres achterlaat, houden wij je op de hoogte. En we beloven je dat we geen spam zullen sturen.


Goede reis!


Steven Gijselman
Business developer for Meds²Go 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *